Екатерина Захариева ще бъде представителят на България в новия състав на Европейската комисия на преизбрания председател Урсула фон дер Лайен. Нейното портфолио ще бъде кризисното управление и хуманитарната помощ. Поне такива са обоснованите предположения на европейската редакция на Politico.

"Ще бъдем честни“, пишат от изданието. "Това е обосновано предположение, тъй като България не участва в надпреварата за нито един от ключовите постове. Въпреки че България предложи две имена – едно мъжко и едно женско - Захариева е почти сигурно, че ще получи работата, тъй като Фон дер Лайен се нуждае от повече жени заради половия баланс в колегията“.

Politico отбелязват, че всичко това са предположения, тъй като "Фон дер Лайен е държала картите си изключително близо до гърдите си, оставяйки дори бъдещите комисари в неведение относно следващите им работни места“.

"Разбира се, сложният пъзел далеч не е завършен ... Фон дер Лайен трябва да вземе предвид географския баланс, политическия баланс и баланса между половете. Европейските лидери също силно лобираха пред нея, за да се уверят, че техният комисар ще получи добър портфейл. Междувременно различните политически фракции, които подкрепят Фон дер Лайен в Европейския парламент, настояваха тя да гарантира, че техните политически семейства ще получат достатъчно влияние в следващата Комисия“, отбелязва изданието.