Лидерите на ЕС запазиха единството си пред Владимир Путин, осуетявайки опитите на руския президент да сее разделение, каза естонският премиер Кая Калас пред европейската редакция на Politico.

През последните две седмици и френският президент Еманюел Макрон, и германският канцлер Олаф Шолц се срещнаха с Путин в Москва в опит да успокоят напрежението във връзка с натрупването на военни сили на Русия по границата с Украйна.

И в двата случая, каза Калас, "те се консултираха с нас преди и след тези срещи“.

И според "различни източници“, добави Калас, Русия е "неприятно изненадана, защото дори и да провеждат отделни срещи, дори при закрити врати, въпросите на разговора остават същите“.

Естонският лидер говори след неформалната среща на лидерите на ЕС, на която те обсъдиха подхода си към Русия и какви санкции ще приеме блокът, ако Москва нахлуе в Украйна. Лидерите се събраха преди началото на срещата на върха на ЕС - Африкански съюз.

Калас похвали координацията между европейските държави на фона на вълната от дипломатически инициативи към Москва, като каза, че Германия и Франция са предложили на съюзниците от ЕС "възможността да наблегнат на проблемите и да представят гледната точка за това как ние виждаме тези неща“.

Тя добави: "Мисля, че Макрон определено се вслушва в тези въпроси и всеки лидер, който е отишъл в Москва, е спазвал същата линия."

Линията на ЕС е да прокара диалог с Москва, като същевременно категорично отхвърля исканията на Путин съюзниците от НАТО да се оттеглят от Източна Европа и да гарантират, че Украйна никога няма да се присъедини към военния съюз.

Калас отрече каквото и да е предположение, че Шолц се е отклонил от тази линия по време на скорошно пътуване до Киев, когато омаловажи разговорите за присъединяване на Украйна към НАТО, като каза, че "въпросът за (украинското) членство в Алианса на практика не е на дневен ред“.

"Това, което всички подчертаваха, а също и канцлерът Шолц, е, че ние не подкрепяме политиката на отворени врати на НАТО“, каза тя, имайки предвид правото на всяка страна да се присъедини към Алианса. "Ние не правим никакви отстъпки по този въпрос. И това е важно."

Преди събирането на лидерите на ЕС в четвъртък, Калас каза, че се е срещнала с Шолц и той "е подчертал, че Германия е много ангажирана и с нашата защита“ – обещание, което идва на фона на критиките за отказа на Берлин да изпрати оръжия в Украйна.

Уверението на Шолц, каза Калас, "е нещо, което смятаме за важно“.

Шолц и Макрон разказаха и за срещите си с Путин на лидерите на ЕС по време на срещата в четвъртък, за да гарантират, че всички 27 страни са "еднакво информирани“.

Срещата беше и повод за обсъждане на пакета от санкции, който ЕС подготвя в случай, че Русия започне нападение срещу Украйна. Калас каза, че списъкът с мерки "е готов“ и е съгласуван със САЩ, Обединеното кралство, Швейцария и Канада.

И все пак дипломатите последователно казват, че най-голямото оставащо предизвикателство е изборът кога да бъдат задействани тези санкции. Възможно ли е това да стане след сериозни кибератаки или ако Путин признае независимостта на оспорваните региони в Източна Украйна?

"Не обсъждахме това много подробно“, каза Калас. "Това се обсъжда на по-технически нива."

Бързите санкции в отговор на кибератаки са сложен въпрос, тъй като дигиталните атаки са трудни за проследяване. От друга страна, ако Путин признае независимостта на оспорваните региони, това ще бъде факт, лесен за санкциониране.

"Ето защо той не го прави, той си играе с това“, каза Калас.

Превод и редакция: Юлиян Марков