Европейският съюз е готов да наложи нов пакет от санкции срещу Беларус, след като посланиците на ЕС са одобрили пакета от мерки на среща на 26 юли, пише европейската редакция на Politico.

Санкциите трябва да включват ограничения върху износа на стоки с двойна употреба като дронове или компютри, които могат да се използват на бойното поле срещу Украйна, както и авиационни части.

Последният пакет включва и нови списъци срещу 38 физически лица и 3 юридически лица, според четирима дипломати от ЕС, на които е предоставена анонимност, за да говорят, тъй като не са били упълномощени да коментират въпроса.

Точните артикули са предназначени да отразяват експортните ограничения срещу Русия, в опит да се овладеят военните компоненти, незаконно пренасяни през Беларус към Русия, докато тя води своята 17-месечна война срещу Украйна.

"Духът, който мотивира санкциите срещу Беларус, е те да са паралелни и допълващи санкциите срещу Русия", е заявил един от четиримата дипломати.

Този кръг от санкции е приет сравнително бързо: Посланиците неофициално са се съгласили с мерките преди седмица, а само осем дни по-късно те получават официало "зелена светлина".

Посланиците на ЕС са успели да одобрят новите военни санкции, след като испанското председателство на Съвета на ЕС обвърза въпроса с друга дълго отлагана сделка за укрепване на отношенията на ЕС със 79 африкански и карибски държави.

"След всички проблени както за санкциите срещу Беларус, така и за Украйна, мисля, че ще има момент да се помисли как да се направят тези санкции, за да ... не се превърнат от търговски в много зле изглеждаща политика, преди да започнем да напредваме с нови", е заявил пети дипломат от ЕС, на когото е предоставена анонимност.

Но от месеци тече по-широка дискусия за това доколко Беларус и Александър Лукашенко трябва да бъдат санкционирана в сравнение с Русия.

Разговорите за санкциониране на Беларус са особено сложни поради въпроса за калиевите торове, като страните-членки на ЕС като Португалия искат тези торове да бъдат освободени от бъдещи санкции, за да се гарантира глобалната продоволствена сигурност. 

Повечето страни от ЕС на тяхното отделяне (от санкциите), но Литва е твърдо против, твърдейки, че това ще даде спасителен пояс на Лукашенко и ще направи малко за облекчаване на продоволствената несигурност.

"Нашата позиция е без дерогации“, е заявил друг от четиримата дипломати на ЕС, призовавайки Комисията да проучи как торовете, произведени в Африка, могат да бъдат пренасочени към страни в Африка, вместо да бъдат изнасяни.