Страните от Европейският съюз подготвя план за военна подкрепа в размер на 20 милиарда евро за Украйна, включително доставки на оръжие и военно обучение. Той ще бъде разчетен за следващите четири години и ще бъде изпълнен чрез Европейския фонд за мир, уточняват от европейската редакция на изданието Politico, позовавайки се на свои дипломатически източници.

Сумата съответства на пет милиарда евро годишно, което е приблизително равно на размера на военната помощ от ЕС, която Киев получи през 2022 година и вероятно ще получи тази година.

Politico отбелязва, че подобни механизми показват "тектонична промяна“ във собственото възприятие на ЕС, който през цялата си история се позиционира като мирен проект.

"Европейският съюз ще предложи създаването на доверителен фонд за подкрепа на доставките за ВСУ за следващите четири години в размер на 20 милиарда евро“. Този план за подпомагане трябва да допълни пакета за бюджетна помощ от 50 милиарда евро, предложен от Европейската комисия, също за четири години, към който Комисията вече призова страните да направят допълнителни вноски в бюджета на Общността.

Пояснява се, че средствата ще бъдат използвани за частично покриване на разходите на страните от ЕС за закупуване на оръжия, боеприпаси и резервни части за военна техника за военните на Киев, както и за обучение на персонала на ВСУ. Тази схема на финансиране е типична за Европейския фонд за мир, чийто текущ размер трябва да изтече през декември. Така с голяма степен на вероятност страните от ЕС отново ще трябва да отделят допълнителни средства за финансиране на този пакет от помощи.

Европейската комисия планира следващите си програми за помощ за Украйна за четири години: от 2024 до 2027 година, тъй като текущият период на планиране на бюджета на ЕС приключва тогава.