Европейският надзорен орган по защита на данните (ЕНОЗД) призова за забрана на шпионския софтуер "Пегас" с цел защита на основните права на хората, пише европейската редакция на Politico

Миналия юли международно разследване разкри, че шпионски софтуер, разработен от технологичната компания NSO Group, възможно да е бил използван от правителства по целия свят, включително в Полша и Унгария, за хакване на телефони на журналисти, активисти и политици.

В изявление ЕНОЗД, който налага правилата за поверителност по отношение на институциите на ЕС, каза, че е "много малко вероятно“ шпионският софтуер да отговаря на изискванията за пропорционалност.

"ЕНОЗД вярва, че забраната за разработването и внедряването на шпионски софтуер с възможностите на "Пегас" в ЕС би била най-ефективният вариант за защита на нашите основни права и свободи“, се казва в изявлението, което идва по време на обсъждане в Европейския парламент за използването на шпионски софтуер.

ЕНОЗД каза, че ако правителствата използват "Пегас", те трябва да приложат осем стъпки, включително засилване на демократичния надзор върху мерките за наблюдение и стриктно прилагане на правилата на ЕС за поверителност.

Миналата седмица евродепутатите заявиха, че ще създадат анкетна комисия за използването на спорната технология.

Превод и редакция: Юлиян Марков