Външните министри на ЕС в понеделник одобриха спешна финансова помощ в размер на 1,2 милиарда евро за Украйна под формата на заеми, пише европейската редакция на Poltico.

Министрите в Брюксел дадоха окончателно одобрение на пакета за предоставяне на бърза подкрепа на Украйна, която губи достъп до международните капиталови пазари поради въздействието на продължаващата криза върху икономическа ситуация в страната.

Финансовата помощ ще бъде с продължителност 12 месеца, като първият транш от 600 милиона евро ще бъде разпределен "бързо“. Второто изплащане ще бъде свързано с някои условия и политически реформи в области като икономическата устойчивост, върховенството на закона и енергетиката.

Приемането на пакета става само 21 дни след като Комисията представи предложението, призовавайки за бързи мерки на фона на заплахите от руска атака. Миналата седмица депутатите в Европейския парламент дадоха зелена светлина за отпускане на средствата.

В изявление на Съвета на ЕС френският министър на икономиката Бруно Льо Мер каза: "ЕС действа бързо и решително, за да помогне на Украйна. В рамките на 21 дни завършихме необходимата работа, което означава, че 1,2 милиарда евро макрофинансова помощ вече може да достигне до Украйна.

Превод и редакция: Юлиян Марков