САЩ са подготвили поверителна версия на стратегията за помощ на Украйна, в която корупцията се смята за реална заплаха. Стратегията предвижда реформи за борба с корупцията, деолигархизация, развитие на сектора на украинската отбранителна промишленост, преминаване на армията към стандартите на НАТО и задълбочено изучаване на английски език. Служителите на администрацията на Байдън са много по-притеснени от корупцията в Украйна, отколкото публично признават, става ясно от поверителен стратегически документ на САЩ, получен от американската редакция на Politico.

В "чувствителната, но некласифицирана" версия на дългосрочния план на САЩ са описани многобройни стъпки, които Вашингтон предприема, за да помогне на Киев да изкорени злоупотребите и да реформира редица украински сектори. В него се подчертава, че корупцията може да накара западните съюзници да се откажат от борбата на Украйна срещу руската инвазия и че Киев не може да отлага усилията за борба с корупцията.

"Възприятията за корупция по високите етажи на властта", предупреждава поверителната версия на документа, могат да "подкопаят доверието на украинската общественост и чуждестранните лидери във военновременното правителство".

Това е по-остро от анализа, наличен в малко забелязаната публична версия на документа от 22 страници, която Държавният департамент изглежда е публикувал на уебсайта си преди около месец.

Поверителният вариант на "Интегрираната стратегия за страната" е около три пъти по-дълъг и съдържа много повече подробности за целите на САЩ в Украйна - от приватизацията на банките до подпомагането на повече училища да преподават английски език и насърчаването на военните да приемат протоколите на НАТО. Много от целите са насочени към намаляване на корупцията, която поразява страната.

Безшумното публикуване на стратегията и фактът, че най-тежките формулировки са оставени в поверителната версия, подчертава предизвикателството, пред което е изправен екипът на Байдън.

Администрацията иска да окаже натиск върху Украйна за намаляване на подкупите, не на последно място защото става въпрос за американски долари. Но твърде шумното говорене по този въпрос може да окуражи противниците на американската помощ за Украйна, много от които са републикански депутати, които се опитват да блокират такава помощ. Всяко усещане за отслабена американска подкрепа за Киев може също така да накара повече европейски държави да се замислят за своята роля.

Що се отнася до украинците, "зад кулисите се водят честни разговори", заяви американски служител, запознат с политиката за Украйна. 

Един от американските служители, запознат с хода на дискусиите, потвърди пред изданието, че администрацията на Байдън обсъжда с украинските лидери възможността за обвързване на бъдеща икономическа помощ с "реформи, насочени към борбата с корупцията и превръщането на Украйна в по-привлекателно място за частни инвестиции. "

Интегрираната стратегия на страната - включва списък от цели, срокове за тяхното постигане и междинни резултати, които американските служители биха искали да видят постигнати.