Позовавайки се на неназовани източници, европейският портал Politico съобщава, че Дмитро Кулеба е бил уволнен от поста министър на външните работи, защото е "дразнил" ръководителя на канцеларията на президента Андрий Ермак, който "иска да има повече контрол над министерството". В статия, озаглавена "Завземането на властта от Зеленски е вредно за Украйна".

"Войната не е направила нищо, за да успокои популисткото нетърпение на президента към сложността на управлението, и играе срещу силните страни на страната", пише европейската медия.

"Преместване на столовете". Така високопоставен украински служител коментира раздвижването в кабинета, обявено от украинския президент Володимир Зеленски миналата седмица.

Досега международните и местните медии до голяма степен повтаряха правителствените твърдения по въпроса, като твърдяха, че това е най-голямото преструктуриране, откакто Русия нахлу в Украйна. В действителност обаче това не е кой знае каква промяна. Това е просто пренареждане на някои от драматичните фигури, което е представено като нещо по-голямо, отколкото е, каза служителят, пожелал да остане анонимен, за да говори по-открито.

"Напускането на Кулеба се разглежда по-специално като пореден пример за това, че екипът на Зеленски изхвърля външни хора, които са готови да задават въпроси и да предизвикват. То следва предишното уволнение на командващия въоръжените сили генерал Валерий Залужни, който влезе в конфликт със Зеленски по отношение на военната стратегия и необходимостта от мобилизиране на повече хора за борба. Високият рейтинг на Залужни също не се хареса на бдителната и ревнива президентска администрация."

Европейската медия отбелязва, че уволнението на Кулеба е предизвикало безпокойство сред западните лидери, които са изразили възхищението си от бившия външен министър. По-специално, бившият естонски премиер и настоящ кандидат за поста на ръководител на външната политика на ЕС Кая Калас написа в социалните мрежи: "В момента е на път да се оттегли: "Благодаря Ви за изключителната професионална и лична ангажираност."

Според социологическо проучване, проведено миналия месец, повече от половината украинци вече смятат, че кабинетът на Зеленски упражнява прекомерно влияние върху държавните и правоприлагащите органи, съдилищата, антикорупционните органи и парламента на страната.

На свой ред защитниците на Зеленски смятат, че войната изисква твърда ръка и няма време за демократични тънкости, когато се бориш с руски автократ, който иска да изтрие Украйна от картата и не вярва, че тя трябва да съществува като държава.

В статията на Politico се посочва също, че популярността на самия президент Зеленски спада сред украинците, въпреки че те остават благодарни "за първите му ежедневни послания по време на войната, които сплотиха нацията - точно както пламенните парламентарни речи на Чърчил укрепиха британската съпротива".

Авторите на статията подчертават, че критиците на Зеленски "отдавна се притесняват, че Украйна ще започне да плаща цената за това, което някои наричат постсъветски манталитет на командно-административната система".