Възможността за бъдещо членство на Украйна в НАТО се обсъжда горещо преди предстоящата среща на върха на алианса във Вашингтон, пише Politico в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус“.

Десетки външнополитически експерти призоваха в сряда членовете на НАТО да избягват напредъка към украинско членство на срещата на върха, предупреждавайки, че това би застрашило САЩ и съюзниците и би разцепи коалицията. Ако Украйна бъде приета, твърди групата, Русия да атакува Украйна в бъдеще ще задейства член 5 на НАТО, който призовава съюзниците да защитават атакувания член.

Аргументът по член 5 е често срещан сред онези, които се противопоставят на членството на Украйна, но такава публична позиция от повече от 60 анализатори дава кратък поглед върху аргументите, които вероятно ще бъдат изтъкнати на тридневното събитие, започващо във вторник.

"Колкото повече НАТО се доближава до обещанието, че Украйна ще се присъедини към Алианса, след като войната приключи, толкова по-голям е стимулът за Русия да продължи да води войната“, гласи писмото, получено от POLITICO. "Предизвикателствата, които Русия поставя, могат да бъдат управлявани и без Украйна да бъде приета в НАТО.

Придвижването на Украйна към членство може да има обратен ефект, продължава писмото, "превръщайки Украйна в място на продължителен сблъсък между двете водещи ядрени сили в света“ и да играе роля в наратива на руския лидер Владимир Путин, че Москва води война със Запада. Писмото беше организирано от Уилям Ругер, президент на Американския институт за икономически изследвания и Стивън Вертхайм, старши сътрудник във Фондацията Карнеги за международен мир.

Други анализатори не са съгласни. Миналата седмица изследователите на RAND Corp. написаха, че съюзниците биха имали полза да предложат на Украйна яснота относно условията за нейното бъдещо членство на срещата на върха. Атлантическият съвет също настоява за членство на Украйна в НАТО с аргумента, че това ще докаже на Киев, че западната подкрепа няма да се разколебае.

Мозъчните тръстове и преподавателите в колежите не са тези, които вземат решения за политиката на НАТО, но те често допринасят за външнополитическия дебат, като пишат мнения и са модератори на панели - особено в навечерието на и по време на големи събития като предстоящата среща на върха.

Администрацията на Байдън се въздържа да подкрепи незабавното членство на Киев, но много висши служители наскоро разкриха, че на Украйна ще бъде предложен "мост“ към Алианса по време на срещата на върха. Длъжностни лица казват, че НАТО също така ще предложи на Украйна нов щаб, който да управлява военната й помощ - жест на добра воля, че Западът ще пази гърба на страната в дългосрочен план, дори ако не й е предоставено членство в момента.

Пишейки днес във Foreign Affairs, генералният секретар на НАТО в оставка Йенс Столтенберг не спомена изрично членството на Украйна, но намекна за бъдещето на Киев заедно с Алианса и опасенията по въпроса: "Искаме да изясним, че сме в това за дълго време. … Засилването на нашата подкрепа не прави НАТО страна в този конфликт“.

Украйна не очаква много движение по отношение на членството си на срещата на върха. По-скоро гаранциите за сигурност са това, което търсят.

Освен официалната покана, "ние също така очакваме конкретни решения относно членството на Украйна в НАТО, в пакет с други гаранции за непрекъснатост на военната помощ и повишена оперативна съвместимост“, посочи пред POLITICO Олга Стефанишина, украински вицепремиер по въпросите на ЕС и евроатлантическата интеграция. миналия месец.

Вече има обнадеждаващи признаци за Киев: членовете на НАТО се съгласиха с искането на Столтенберг да запазят военното финансиране за страната на 43 милиарда долара през 2025 г., същото ниво на финансиране, което Алиансът предоставя след нахлуването на Русия, съобщава Reuters. Във вторник САЩ обявиха нов пакет за сигурност на стойност 2,3 милиарда долара за Украйна.

Украинците казват, че се нуждаят от Запада да осигури допълнителни оръжия и боеприпаси повече, отколкото от присъединяване към НАТО, според проучване на Европейския съвет за външни отношения, публикувано в сряда. Само 22 процента от украинците са за приемане на членство в НАТО в замяна на отказ от територия, окупирана от Русия, докато 71 процента са против подобна сделка.