Европа не успява да изпълни обещанието си да изпрати 1 милион артилерийски снаряда на Украйна до март и чехите смятат, че е крайно време да потърсят доставки извън границите на ЕС, пише европейската редакция на Politico.

Украинските сили на фронтовата линия предупреждават, че боеприпасите им са опасно малко, за да се справят с руските нашественици във войната, в която преобладават артилерийските обстрели.

Първоначално ЕС обеща да достави 1 милион снаряда до март, а Франция оглави призивите към Европа да изгради домашната си индустриална мощ, за да достави боеприпаси на Киев. Сега обаче ЕС твърди, че 524 000 снаряда ще достигнат до Украйна до крайния срок през март, а 1,1 млн. са обещани само до края на годината.

Разочарована от този недостиг, Прага настоява страните от ЕС да финансират закупуването на 450 000 артилерийски снаряда, които по нейни оценки са налични извън блока, твърдят пред Politico четирима дипломати и човек, запознат с преговорите.

Когато ЕС калибрираше ангажиментите си за военна помощ в началото на 2023 г., Франция - лидерът в отбранителната индустрия на блока - настояваше да се увери, че субсидиите са насочени само към местно производство, а не се насочват към чужбина.

Но призивът на Чехия поражда перспективата Европа да се обърне вместо това към оръжейни компании в Южна Корея, Турция и Южна Африка. Според върховния представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел Корея, основен производител на оръжия, може да бъде използвана за допълнителни снаряди.

Планът на ЕС за увеличаване на доставките на боеприпаси включва възстановяване на разходите на страните с милиарди евро чрез Европейския механизъм за мир за изпращане на снаряди от съществуващите запаси. Това ще съществува заедно с 1 млрд. евро за стимулиране на съвместното снабдяване с боеприпаси от Европейската агенция по отбрана и 500 млн. евро за подпомагане на проекти за производство на боеприпаси.

Сега, когато Киев се гърчи от постоянното изтощение на руската атака по протежение на 1000-километровата фронтова линия, министърът на отбраната на страната Рустем Умеров твърди, че има "глад за снаряди", което кара приятелските столици да преразгледат стратегията си за военна помощ.

Един от дипломатите е заявил, че цифрата 450 000 е била изказана по време на неофициална среща на министрите на отбраната на ЕС в Брюксел в сряда. Според друг служител, информиран за разговорите, чешкият министър-председател Петр Фиала тогава е заявил на колегите си по време на срещата на върха на лидерите на ЕС в четвъртък, че снарядите могат да бъдат получени от страни извън ЕС, за да се помогне на блока да изпълни обещанието си.

ЕС не е единственият съюзник, който не успява да изпълни своите задължения. Политическата безизходица във Вашингтон също спря американските оръжейни доставки за Украйна.

По време на посещението си във Вашингтон в сряда генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви пред аудитория в подкрепяната от републиканците фондация "Херитидж", че повече боеприпаси са от решаващо значение за успеха на Украйна на бойното поле.

"Войната в Украйна все повече се превръща във война на изтощение", посочи той. "А войната на изтощение се превръща във война на логистиката. Става въпрос за производството на оръжия, боеприпаси... необходими за поддържане на военните усилия. И това показва необходимостта от производство на боеприпаси, защото досега ние се ровим основно в нашите запаси, за да снабдяваме Украйна. Това не може да продължава, това не е устойчиво."