НАТО затяга хватката си над Балтийско море. С влизането на Финландия и Швеция в Алианса то се превръща в "езеро на НАТО“, а руските военноморски бази и търговски съоръжения около Санкт Петербург ще бъдат под своеобразнa блокада, пише европейската редакция на Politico.

"[Швеция и Финландия] правят НАТО много по-кохерентен географски. Балтийско море се превръща в езеро на НАТО, което като цяло е полезно, също и поради повишеното значение на Арктика“, казва Улрике Франке, старши сътрудник в Европейския съвет за международни отношения.

НАТО непрекъснато увеличава контрола си над Балтийско море - решаваща морска врата за руския флот, който има бази близо до Санкт Петербург и в силно милитаризирания ексклав Калининград. По време на Студената война само Дания и Германия в най-западния край на Балтийско море бяха в Алианса. Присъединяването на Полша към НАТО през 1999 г. и трите балтийски републики през 2004 г. поставиха по-голямата част от южния бряг на морето под контрола на блока.

"Финландия и Швеция в НАТО ще затворят менгемето на морето от север, оставяйки Русия с ограничен достъп“, отбелязва изданието. И двете страни се отказаха от дългогодишния си неутралитет - в случая на Швеция, датиращ от векове - и миналия май кандидатстваха за присъединяване към Алианса след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

Присъединяването на Швеция и Финландия също означава разширяване на присъствието на Алианса в Арктика, регион, който става все по-стратегически както за Русия, така и за Китай, пише още Politico.

"Изключително важно е да осъзнаем при сегашните условия, че руската военна инфраструктура никога не се е измествала към Западна Европа, тя винаги се е движела в обратната посока“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. "Със сигурност е жалко, че европейците не успяват да осъзнаят тази грешка“.

Присъединяването на Швеция към Алианса "определено би било негативно“, добави той.

Във вторник съюзниците от НАТО се съгласиха да приложат обновени планове за регионална отбрана. Присъствието на Швеция и Финландия като членове ще бъде напълно отразено в плановете, ученията и целите, поясни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция.

Двете северни страни ще помогнат да се направи "магическото обещание“ на член 5 по-ефективно, според Кристин Берзина, управляващ директор на Geostrategy North на Германския фонд Маршал. Съгласно член 5 — крайъгълен камък на НАТО — въоръжено нападение срещу един или повече членове се счита за нападение срещу всички.

Добавянето на добре оборудваните шведски и финландски армии ще направи много по-трудно за Русия да организира атаки в региона.

Стокхолм и Хелзинки също ще донесат активи по отношение на противовъздушната отбрана, сухопътните сили и военноморските способности.

За разлика от повечето европейски страни, Финландия не спря да харчи пари за военни след края на Студената война.

Според финландските медии Хелзинки има един от най-големите артилерийски арсенали и сухопътни сили в Европа - класиран пред тежки страни като Франция, Германия и Обединеното кралство. Финландия наскоро обнови въздушния си флот и се очаква да има 64 произведени в САЩ изтребители F-35 до 2026 г.

Швеция възстанови наборната повинност през 2017 г., която се прилага както за мъжете, така и за жените.

Стокхолм наистина намали разходите за отбрана през 90-те и 2000-те години, но започна отново да ги увеличава през последните години. Въпреки това не се очаква да достигнат целта на НАТО от 2 процента от БВП до 2026 г.

Силата на Стокхолм е в неговия флот, който е добре калибриран за Балтийско море. Шведските военновъздушни сили са оборудвани с местно разработени изтребители Saab JAS 39 Gripen — предназначени да отговорят на руска атака и се разглеждат като възможно оръжие, което може да бъде дарено на Украйна.

Отвъд оръжията, Швеция и Финландия също могат да помогнат на НАТО с 5G, пето поколение телекомуникационна инфраструктура.

Двете северни страни "внасят ноу-хау във важна технология и са доверени партньори в разгръщането на 5G за военни нужди“, обясни той. Финландската Nokia, шведската Ericsson и китайската Huawei доминират гражданския пазар на 5G.