Загрижеността на президента на САЩ Джо Байдън относно войната между Израел и ХАМАС ще се отрази и на дългоочакваната му среща на четири очи с китайския президент Си Дзинпин в рамките на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС), пише американската редакция на Politico.

Когато двамата лидери се срещнат на неразкрито място в района на залива на Сан Франциско, Байдън ще призове Си да използва влиянието си върху Техеран, за да попречи на Иран и неговите пълномощници да използват войната между Израел и ХАМАС, за да посеят по-широк регионален конфликт.

Байдън "ще подчертае желанието ни Китай да даде ясно да се разбере в своите разрастващи се отношения с Иран, че е от съществено значение Иран да не се опитва да ескалира или разпространява насилие в Близкия изток", е заявил в четвъртък пред репортери високопоставен служител на администрацията на Байдън. Всякакви "провокативни действия" от страна на Иран ще предизвикат бърз отговор от страна на САЩ", е допълнил служителят.

Готовността на Байдън да добави Иран към вече натоварения дневен ред на срещата със Си подчертава загрижеността на администрацията, че базираният в Ливан военен съюзник на Иран "Хизбула" може да отговори на призивите на ХАМАС към групировката да открие втори фронт на "съпротива" срещу Израел.

Китай и Иран имат стратегическо партньорство, подхранвано от взаимната антипатия към САЩ, което Пекин подкрепя с покупки на петрол и инвестиции.

Връзките на Китай с Иран ще бъдат част от "трудните разговори" между Байдън и Си, които ще засегнат всички ключови въпроси на американско-китайските отношения, е заявил втори високопоставен служител на администрацията. Те ще включват обсъждания на сътрудничеството в областта на климата, ролята на Китай в епидемията от свръхдоза опиоиди в САЩ и присъединяването на Пекин към войната на Русия в Украйна.

Двамата лидери ще обменят и мнения по вечните горещи въпроси, включително правата на човека, както и по нарастващото напрежение в района на Тайванския проток и в Южнокитайско море. Един от важните въпрос, който не е включен в дневния ред е обсъждането на въведените от Тръмп тарифи върху китайския внос, които Байдън отказа да оттегли.

Пекин, от своя страна, няма да даде подробности за дневния ред на срещата със Си. Двамата лидери ще обсъдят "стратегическото, всеобхватно и принципното  значение при оформянето на китайско-американските отношения и основните въпроси, свързани със световния мир и развитие", заяви говорител на китайското външно министерство по-рано.