Американското разузнаване предупреждава, че бойци от шиитската групировка "Хизбула“ може да извършат атаки на територията на САЩ или срещу дипломати на Вашингтон в чужбина, съобщава изданието Politico, като се позовава на източници от администрацията на президента на страната Джо Байдън.

Официални лица смятат, че "първо подкрепяната от Иран въоръжена групировка ще удари американските въоръжени сили в Близкия Изток... Американското разузнаване събира информация относно "Хизбула“, която показва, че обмисля възможността за извършване на атаки срещу американски военен или дипломатически персонал“, отбелязват от редакцията.

"Вероятността от атака на територията на САЩ също нараства, тъй като напрежението в региона ескалира“, пише още Politico. Изданието подчертава, че източници в американската администрация не са обяснили за каква атака може да става дума. По думите им обаче "Хизбула“ има "широка международна мрежа, която би позволила на групировката да използва агенти, за да извърши атака в САЩ“. В същото време, според оценките на разузнаването, други групировки в Близкия Изток не разполагат с подобни възможности.

Politico пише, че нападение на територията на САЩ или срещу американски военни или дипломати в чужбина "би било удар за администрацията на Байдън“. "Също така вероятно би ангажирало САЩ с Близкия Изток в момент, когато се опитват да съсредоточат ресурсите за национална сигурност върху противодействието на Китай и Русия“.