Германският канцлер Олаф Шулц гласува по пощата за днешните избори в родната си провинция Бранденбург. В 18:00 ч. местно време (17:00 часа българско време), когато се затварят избирателните секции, той ще бъде домакин на чуждестранните лидери в Ню Йорк заедно с Намибия на срещата на върха на ООН за бъдещето, пише гръцкият вестник Кathimerini.

Собственото му (политическо) бъдеще обаче до голяма степен ще се реши в провинцията и дали неговата Социалдемократическа партия (ГСДП) ще загуби първичните избори там за първи път от 1990 г. насам.

Изборите в Бранденбург, провинция, граничеща с Берлин, както и с Полша, с водещи въпроси, свързани с имиграцията и икономиката, слагат край на тази изборна година, в която се наблюдаваха ясни поражения за партиите от управляващата коалиция (ГСДП, Зелените, СвДП) и затвърждаване на възхода на крайнодесните.

Повече от 2 милиона избиратели над 16-годишна възраст са призовани към урните, за да определят новия парламент и да оценят досегашното коалиционно правителство между ГСДП, Християндемократическата партия (ХДС) и Зелените под ръководството на популярния Дитмар Войтке (ГСДП), който в последен опит да предотврати поражението заяви, че ако партията му завърши на второ място, ще подаде оставка.

Може би "заплахата" на Войдке е попаднала в целта. През цялата кампания ГСДП изоставаше от "Алтернатива за Германия" (АзГ) и то с поне 5-6 пункта, но през последната седмица разликата намаля до границата на социологическата грешка, което създава предпоставки за напълно открит резултат тази вечер.

За третото място битката е между ХДС и новосформирания "Алианс Сара Вагенкнехт" (BSW), докато Зелените и Левите са на ръба на ножа за влизането си в парламента.

В същото време изглежда малко вероятно либералите (СвДП) да се завърнат в местния парламент на тези избори след 10 години изключване. В Бранденбург обаче изборният правилник предвижда, че ако една партия избере дори един депутат чрез преки избори, тя има гарантирано влизане в парламента независимо от общия си процент.

Въз основа на досегашните данни от социологическите проучвания съставянето на правителство в провинцията ще бъде сложна задача. Настоящата управляваща коалиция зависи от влизането на Зелените, но общият им брой едва ли ще бъде достатъчен, а ХДС вече заяви нежеланието си да продължи. Дитмар Войтке обаче вече декларира, че би бил готов да преговаря и със Сара Вагенкнехт.

Олаф Шолц ще бъде далеч, когато бъдат обявени първите резултати - в ролята на международен лидер. Обратно в Германия обаче евентуалното поражение вероятно ще отвори отдавна сдържани гърла само с оглед на днешните избори. В ГСДП има недоволство срещу канцлера, който не е участвал в предизборните кампании на партията си, дори в родната си провинция Бранденбург. Говори се дори, че самият Дитмар Войтке не е искал да бъде идентифициран с него по време на предизборната кампания и да споделя изтреблението му. 

Шолц също така избягва да коментира публично резултатите в Тюрингия и Саксония, като се позовава на ръководството на партията. Тази вечер поне няма да му се наложи, както и друг път, да бъде във "Вили Бранд", централата на ГСДП, и да се опитва да избягва репортерите.

Самият Олаф Шолц няма какво да спечели от днешните избори, но има какво да загуби, тъй като неговите другари обвиняват за тазгодишните неблагоприятни резултати слабата работа на федералното правителство. Следващите провинциални избори са през март 2025 г. в Хамбург, което теоретично е "лесно" за СДПГ, но догодина така или иначе се провежда "майката на всички битки" - федералните избори през есента.

И никой не обещава, че е изключено "правото" на канцлера да води отново кампанията на ГСДП за канцлерския пост и може в крайна сметка да бъде поставено под въпрос и да бъде предпочетено ново име, например това на популярния в момента министър на отбраната Борис Писториус.