Крайнодясната, антиислямска партия на политика Герт Вилдерс печели изборите в Нидерландия, показва екзитпола на 22 ноември вечерта. Това е политическо сътресение, което ще се почувства далеч отвъд границите на страната, пише France24.

Партията на свободата (PVV) печели 35 места в парламента, следвана от левия блок с 26 места, управляващата "Народна партия за свобода и демокрация" (VVD) с 23 места и "Нов социален договор" (NSC) печели 20 места.

Ако бъде потвърдена в окончателните резултати, победата на Вилдерс бележи рязко залитане надясно, което ще бъде гледано с трепет в Брюксел - PVV обеща референдум за членството на Нидерландия в Европейския съюз.

"Може да не е това, към което се стремят други партии в Европа или в други страни, но, хей, това е демокрацията“, е заявил Герт Вилдерс.

Имиграцията беше ключовата тема на кампанията за референдума и неговата твърдолинейна позиция, включително затваряне на границите и депортиране на нелегални имигранти, изглежда намери отзвук в нидерландските избиратели, пише френската медия.