Полицията в Ню Делхи е в повишена готовност след заплаха на сикхските сепаратисти да взривят сградата на индийския парламент по време на зимната му сесия, съобщава информационната агенция PTI, позовавайки се на източници в правоохранителните органи.

"Ние оставаме бдителни по време на парламентарните процедури и предприемаме мерки за предотвратяване на всякакви инциденти. Мерките за сигурност са засилени в цялата индийска столица“, увери представител на полицията.

Заплахите за взривяване на индийския парламент бяха отправени от Гурпатвант Сингх Панун, гражданин на САЩ и Канада, член на организацията "Сикхи за справедливост“, забранена в Индия. Тази базирана в САЩ група се застъпва за създаването на независима държава Халистан в индийския щат Пенджаб. "До 13 декември ще атакуваме индийския парламент, за да разклатим основите му“, заплаши Паннун.

По-рано администрацията на САЩ обяви, че е разкрила предполагаем заговор за убийството на Панун. Федералните прокурори в американския щат Ню Йорк са обвинили индийския гражданин Никхил Гупта в участие в планирането на убийството. Гупта бе задържан в Чешката република на 30 юни. Според американската страна той е следвал инструкциите на индийския служител, организирал убийството. Името и длъжността му не се съобщават.

Ръководителят на пресслужбата на Съвета за национална сигурност на Белия дом Адриен Уотсън информира, че администрацията на Вашингтон очаква Индия да изправи пред съда замесените в предполагаемото планирано убийство.

Говорителят на индийското външно министерство Ариндам Багчи заяви на брифинг в Ню Делхи, че подобни конспирации противоречат на политиката на индийското правителство.