Полицията в Мадрид използва сълзотворен газ и димки срещу протестиращи срещу нов закон, който предвижда амнистия на привържениците на независимостта на Каталуния, предава Europa Press, като се позовава на източници. В хода на акцията са задържани трима души.

Около 3 800 души са се присъединили към протеста пред централата на Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП). Според агенцията протестиращите са се опитали да преобърнат оградата пред партийната централа. "В резултат трима души бяха задържани за неподчинение и нападение срещу държавни служители“, пояснява медията.

По-рано телевизионният канал RTVE съобщи, че премиерът Педро Санчес и председателят на Женералитета на Каталуния Пере Арагонес са постигнали споразумение за закона за амнистия за привържениците на независимостта на испанския регион.

В края на юли в Испания се проведоха общи избори, на които основният съперник на ИСРП, дясната Народна партия (НП), получи най-много гласове (137 места в 350-местния парламент). Социалистите получиха 121 места. В края на август испанският крал Филип VI номинира лидера на НП за поста министър-председател на страната. Според процедурата за формиране на правителството депутатите трябваше да гласуват "за“ или "против“ лидера на НП Алберто Фейхоо. Той обаче загуби гласуването, като не успя да получи мнозинство от гласовете. Затова Филип VI номинира Санчес и сега депутатите ще трябва да гласуват "за“ или "против“ него. Лидерът на социалистите може да успее да формира ляво коалиционно правителство, ако получи подкрепата включително на каталунските партии.

Испанските депутати разполагат с два месеца, за да номинират нов кандидат за премиерския пост. Ако това не се случи, кралят на Испания ще трябва да разпусне и двете камари на парламента и да свика предсрочни избори.