Протестиращитe срещу имигрантите и опонентите им, които се обявяват срещу расизма, планират големи демонстрации в Лондон в събота. В тази връзка полицията в британската столица ще разгърне операция, целяща да предотврати евентуални сблъсъци между противопоставящите се групи, съобщава агенция Reuters.

Маршът "Обединете Кралството“, организиран от антиимигрантския и антимюсюлмански активист Стивън Яксли-Ленън, известен с псевдонима Томи Робинсън, ще започне от лондонската гара "Виктория“, след което ще тръгне към парламента.

В същото време контрапротест на активисти срещу расизма и синдикалисти ще се събере в другия край на Уайтхол, главната улица към парламента от обратната страна, където са разположени много правителствени институции.

"Добре сме подготвени за този натоварен ден в центъра на Лондон“, заяви заместник-помощник комисар Рейчъл Уилямс, която ръководи полицейската операция, включваща служители от цялата страна.

"Ще разполагаме със значителни ресурси, за да реагираме на всякакви инциденти, за да се справим решително с всички нарушения и да сведем до минимум неудобствата за останалите граждани и бизнеса“, заяви тя в петък. В края на юли Великобритания преживя дни на размирици в градове в цялата страна след убийството на три млади момичета в Саутпорт.

Размириците, които бяха насочени към хотели, в които са настанени лица, търсещи убежище и към джамии, приключиха след предприетите от властите строги мерки, включващи над 1500 ареста и около 1000 обвинени лица.

Десните протестиращи се описват като патриоти, според които Великобритания е заплашена от мигрантите и ислямизацията. Техните критици твърдят, че в редиците им има расисти, крайнодесни привърженици и футболни хулигани, склонни към насилие.

Превод и редакция: Радослав ВЕЛКОВ