Опитът за покушение срещу министър-председателя на Слоакия Роберт Фицо, извършен в средата на май, бе преквалифициран като терористичен акт. Това обяви Главният прокурор на страната Марош Зилинка.

"Въз основа на получените доказателства преследваното деяние в бъдеще ще бъде класифицирано като особено тежко престъпление - терористична атака“, написа той в социалната мрежа Facebook.

По думите му обвиняемият Юрай Цинтула е уведомен за промяната на правната квалификация на престъплението му.

Опитът за убийството на Фицо бе извършен на 15 май след заседание на кабинета. Премиерът излезе пред привърженици, които го поздравиха, след което се чуха няколко изстрела. Стрелецът се оказа 71-годишен мъж на име Юрай Сентула от град Левице и бе задържан на място.

Заради получените рани Фицо получи коремен кръвоизлив. Операцията продължи почти четири часа, след което премиерът бе въведен в изкуствена кома. На 16 май сутринта бе съобщено, че състоянието му е стабилно. По-късно, на 25 май, лекарите съобщиха, че няма опасност за живота на Фицо. Очаква се той да се върне към задълженията си в следващите няколко дни.