Наскоро беше извършено покушение срещу бившия кмет на Купянск, Харковска област, Генадий Мацегора. На 11 юни той е издъхнал в московска болница, пише Униан, позовавайки се на съобщение от съпругата му Людмила. Според нея Мацегора е починал в понеделник, 10 юни 2024 г. (вероятно е имало печатна грешка в публикацията).

В същото време представителят на Главното разузнавателно управление на Украйна Андрей Юсов в коментар за УНИАН отбеляза, че по предварителни данни информацията за смъртта на бившия кмет на Купянск е потвърдена, но по-късно добави, че е необходимо изясняване по тази тема. "Съжаляваме, според актуализираните данни, информацията изисква допълнително уточнение“, заяви Юсов.

На 7 юни 2024 г. беше извършено покушение срещу Генадий Мацегора, който е бил кмет на Купянск, Харковска област, от партия ОПЗЖ. Главното разузнавателно управление отбеляза, че той е в критично състояние.

Впоследствие беше съобщено, че предателят той е бил застрелян в Стари Оскол близо до къща в микрорайон Маришкин Лог.

В началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна Генадий Мацегора, който по това време беше кмет на Купянск, доброволно се съгласи на пълно сътрудничество с интервентите. През юни 2022 г. той подписа протокол за създаването на окупационна администрация на Харков. Когато ВСУ провеждат контранастъпление в района на Харков, Мацегора бяга в Русия.