Руският президент Владимир Путин посети "Уралвагонзавод“ в Нижни Тагил, където му бяха демонстрирани готови за изпращане на фронта в Украйна модерни танкове, пише РИА Новости.

Държавният глава пристигна в Свердловска област в четвъртък. В УВЗ се запознава с процеса на производство на оборудване. По-специално на руския лидер инспектира готовите за изпращане във войските танкове Т-72БЗМ и Т-90М "Прорив".

Освен другото, държавният глава инспектира района, където се подготвя техниката за ходови изпитания и стрелби. По-рано той посети друг, нов цех на Уралвагонзавод, където се произвеждат трансмисии.

Както се отбелязва в материалите на Кремъл, монтажният цех е гордостта на Уралвагонзавод. Създаден е по време на Втората световна война. Това е единственият танков конвейер в Русия, където се създават перспективни изделия, модернизират се бронирани машини и се изпълняват държавни поръчки за отбрана. През цялата история на предприятието повече от 100 хиляди продукта специално оборудване са излезли от поточната линия.

Т-90М "Прорив" е най-модерната машина от семейството Т-90. Този танк е най-подходящ за операции в съвременни бойни условия, включително поради наличието на защита от всички аспекти и модерна, 24-часова, високо автоматизирана система за управление на огъня. По отношение на бойната ефективност танкът Т-90М значително превъзхожда своя предшественик Т-90, но в същото време запазва неговите предимства. Говорим за изключителна надеждност и минимална поддръжка по време на експлоатация.

"Уралвагонзавод“ е уникален научно-производствен комплекс, най-големият в света по обем на производство и технологична площ. Марката УВЗ се превърна в символ на Нижни Тагил, индустриалния Урал и руското танкостроене. Военната техника на Уралвагонзавод е на въоръжение в около 80 страни.

Уралвагонзавод днес работи в специален режим, като значително увеличава обема на производство на бойни машини за нуждите на руската армия в Украйна.