Съветникът на ръководителя на президентската канцелария Михайо Подоляк е заявил, че "главната причина за всяка ескалация", включително нахлуването на украинските сили в Курск, е "категоричната агресия" на Русия срещу Украйна, предава The Guardian.

"Войната си е война, тя има собствени правила, където агресорът неизбежно ще пожъне съответните резултати", е коментирал Подоляк.Това е първият път, когато украински официален представител публично говори за нахлуването на украински войски в района на Курск в Русия, отбелязва британското издание.

В ход е евакуацията на населението от Курска област, а президентът Владимир Путин обяви държавна помощ за пострадалите граждани.

Въоръжените сили на Украйна потвърдиха днес, че във вчерашните операции войските са напреднали до 10 км в района на Курск.

Началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия Валерий Герасимов заяви в сряда, че на 6 август в 5:30 часа сутринта части на ВСУ са атакували района на Курск, "опитвайки се да завземат територията, която според него, настъплението на ВСУ е спряно". Герасимов заяви, че операцията в района на Курск ще завърши с "разгром на противника".