"Появата на американските изтребители F-16 на въоръжение в Украйна ще промени сериозно разгръщането на силите на фронтовата линия". Това е заявил Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на кабинета на президента на Украйна Володимир Зеленски, предаде УНИАН.

"Това сериозно ще промени случващото се на фронтовата линия... Основният доминиращ компонент на Русия на фронтовата линия ще бъде окончателно премахнат, нещото, което значително влияе на напредъка. Това е господството на руската авиация (хеликоптери Ка-52), МиГ-ове,  дронове. Ще трябва да работим за това."

Според Подоляк, "щом Украйна получи качествено средство, се оказва, че то е с глава над всичко, което има Русия, и съответно наистина променя разположението на бойното поле". Такъв е случаят например с ATACMS, който, както е припомнил Подоляк, "работи добре" срещу руските хеликоптери Ка-52.

По-рано Newsweek, позовавайки се на източник в правителството на САЩ, съобщи, че американските  изтребители F-16 вероятно вече са в Украйна. Говорителят на военновъздушните сили на украинските въоръжени сили Юрий Игнат отрече тази информация.