Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала осъди Израел, като нарече нападението "клане", и същевременно похвали регионалните съюзници за подкрепата им, предават The Times of Israel иThe Jerusalem Post.

Лидерът на "Хизбула" Сайед Хасан Насрала разглежда неотдавнашните експлозии на устройства на "Хизбула" в Ливан в реч, произнесена в четвъртък (19 септември).

"Благодаря на ливанското правителство, на Министерството на здравеопазването и на институциите на гражданската отбрана за усилията им. Това, което се случи през последните два дни, това заслужава признание и твърд отговор. Има много ранени и болниците са под напрежение, тъй като работят неуморно. Поздравявам семействата на мъчениците, както у дома, така и на южния фронт, за това, че приеха честта на мъченичеството, и пожелавам на ранените бързо възстановяване", заявява той.

Насрала също така изразява благодарност към Иран, Ирак и Сирия за оказаната медицинска помощ след нападенията. Той продължава да обвинява Израел, като посочва: "Израел изпрати хиляди устройства и ги взриви едновременно. Израелският враг е нарушил всички закони, разпоредби и червени линии. Многобройните взривове бяха насочени към болници, пазари, обществени пътища, домове и други райони, гъсто населени с цивилни граждани."

Той продължава: "Очакваме броят на жертвите да нарасне поради тези радиобомбардировки. Все още не са представени пълни данни за десетки смъртни случаи и безброй ранени, но броят на жертвите е много голям. Врагът е наясно, че има 4000 притежатели на пейджъри, всички от които са членове на "Хизбула", което означава, че умишлено е убил 4000 души за един миг. Израел не прояви никакво внимание към факта, че тези притежатели на звукови сигнали се намират в цивилни райони или използват цивилни средства"

"Това, което се случи, беше мащабна терористична операция", заявява Насрала. "Ще определим събитията от вторник и сряда като масови убийства. Създадохме няколко вътрешни разследващи комисии, проучихме всички сценарии и възможности и стигнахме до почти окончателно заключение: тези кланета се равняват на военни престъпления или обявяване на война".