Хиляди хора, главно от редиците на дясната партия "Вокс“, излязоха по улиците на Мадрид в неделя, за да протестират срещу подкрепата на правителството за амнистия за каталунските сепаратисти, мярка, която според тях противоречи на поддържането на върховенството на закона в страната, пише европейската редакция на Politico.

Испанският премиер Педро Санчес заяви в събота, че подкрепя спорната амнистия на онези, които участваха в неуспешния опит за обявяване на независимост на Каталуния през 2017 г. Санчес от Социалистическата партия (СП) твърди, че е назрял моментът Каталуния да претърпи "пълно обединение“, отбелязвайки как помилването през 2021 г. на високопоставени сепаратисти е допринесло за облекчаване на разделенията в страната.

"Окончателното преодоляване на конфликта ще изисква други мерки в бъдеще, защото не можем да оставим тази рана отворена за неопределено време“, каза Санчес пред членове на партията в събота.

По думите му, този ход е "единственият начин“ да се убедят партиите в Каталуния, като ERC и JxCat, да го подкрепят при формирането на ново испанско правителство, според El Confidencial.

Много протестиращи се опасяваха, че амнистията ще облагодетелства главно лидера на JxCat Карлес Пучдемон, който като президент на Каталуния през 2017 г. ръководеше сблъсъка на региона с Мадрид, като стигна до там, че да обяви независимост на Каталуния, преди да се оттегли. Пучдемон, който избяга в Белгия, за да избегне съдебно преследване след неуспешния опит за независимост, е смятан от много дясно настроени испанци за "враг на държавата“.

France 24 съобщи, че протестиращите обвиниха Санчес, че е готов да сключи договори с тези, които искат да "разбият“ Испания.

Амнистията е последният опит на Санчес да получи подкрепа в парламента. СП на Санчес подписа във вторник коалиционно споразумение с крайнолявата група "Сумар“, водена от Йоланда Диас, но сделката не е достатъчна, за да осигури мнозинството, от което той се нуждае, за да управлява.