Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент изисква от председателството на Европейския съвет да обсъди присъединяването на България и Румъния на следващата неформална среща на държавните и правителствени ръководители. 

"Всички сме наясно, че необходимите условия за пълното прилагане на достиженията на правото от Шенген в Румъния и България вече са изпълнени от двете държави-членки от 2011 г. насам. Завършване на процеса на оценка на Шенген за двете страни и тяхното състояние на подготовка за прилагане на всички разпоредбите на достиженията на правото от Шенген бяха многократно потвърдени от различните мисии за проверка, инициирани от Европейската комисия през последните години, в продължение на едно десетилетие", се казва в отворено писмо от групата на Европейския парламент, адресирано до ръководството на председателството на Европейския съвет. 

Представителите на S&D също подчертаха, че "Европейският парламент многократно е подкрепял легитимните очаквания на България и Румъния и техните граждани да се възползват от пълното прилагане на достиженията на правото от Шенген". 

"Присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство е въпрос на справедливост и равно третиране. Освен факта, че подобно развитие би укрепило Шенгенското пространство и би помогнало да се осигурят равни права за всички граждани в него, ние също трябва да вземем предвид отрицателните последици в различни области от постоянното отлагане на решението за пълното прилагане на достиженията на правото на Шенген за двете страни и техните граждани", посочиха още членовете на S&D, цитирани от adevarul.ro. 

Групата на S&D също така предаде, че разчита на ръководството на председателството на Европейския съвет да обсъди на следващата неформална среща на държавните и правителствени ръководители (EUCO) присъединяването към Шенгенското пространство на България и Румъния, показвайки, че отлагането "сериозно засяга гражданите на две страни членки на ЕС".