Молдова гласува в подкрепа на присъединяването си към Европейския съюз с малка преднина на референдум, който се реши с разлика от няколко хиляди гласа на фона на обвинения за руска намеса, пише европейската редакция на Politico.

Тънката победа за проевропейските сили беше почти сигурна с 99,2 процента от преброените гласове към късно сутринта в понеделник. 50,3 процента от молдовските гласоподаватели подкрепиха промяната на конституцията, за да включи членство в ЕС, като 49,7 процента се противопоставиха на този ход.

По време на дълга и изнервяща нощ за официални лица и активисти в източноевропейската страната кампанията "не“ запази преднина почти до края. Гражданите на страната гласуваха против проевропейската кампания, но бюлетините, пуснати от хора, живеещи в чужбина, доведоха до кулминацията на резултата.

В полунощ, с повече от 90 процента преброени гласове и изоставане на "да“ с почти 10 пункта, прозападният президент Мая Санду проведе извънредна пресконференция, на която обвини за ранното преброяване "чуждите сили“, използващи пари и пропаганда, за да повлияят на резултата.

Въпреки това огромната подкрепа за членство от страна на стотиците хиляди молдовци, живеещи в европейските страни, САЩ и Канада, доведе до намаляване на разликата.

Зигфрид Мурешан, румънски евродепутат, който председателства комисията за връзка на парламента, работеща по присъединяването на Молдова към ЕС заяви, че това "представлява победа за народа на Република Молдова и поражение за Русия“.

"Ще гарантирам, че ние, като Европейски съюз, зачитаме волята на молдовския народ, изразена на референдума, и ще предоставим цялата необходима подкрепа за процеса на присъединяване към ЕС“, добави той.

Москва е обвинена в стартирането на мащабна кампания за купуване на гласове, изпращане на пари чрез свои пълномощници в сметките на обикновените гласоподаватели, както и използване на социалните медии, за да посее страхове относно перспективата за членство в ЕС, което би довело до пряк конфликт с Русия.

Резултатът означава, че правителството може да промени конституцията, за да закрепи принципа на членство в ЕС, и отваря вратата за присъединяване към блока след приключване на текущите преговори за присъединяване. Длъжностни лица работят за крайния срок до 2030 г., за да станат членка, и призоваха Брюксел да се ангажира със същата дата.