Загиналият помощник на главнокомандващия на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Генадий Чистяков е получил гранати, едната от които е избухнала, от негов  колега. В кабинета му вече е извършен обиск и са иззети още две гранати, предава УНИАН, като се позовава на министъра на вътрешните работи на страната Игор Клименко.

Министърът уточни, че в медиите се тиражира различна информация за трагедията и в тази връзка подчерта, че той е първият, който официално обявява подробности около случилото се, разкрити в резултат на "приоритетни следствени действия“.

По думите му инцидентът е станал навръх рождения ден на загиналия майор Частяков. Той се е прибрал от работа с подаръци от колегите си, които започнал да показва на семейството си.

"Извадил е подаръчна кутия с гранати вътре и е започнал да показва един от боеприпасите на сина си. Били са гранати от нов западен образец. Първо синът е взел боеприпаса в ръцете си и е започнал да върти пръстена. След това военнослужещият е поел гранатата от детето и е извадил пръстена, провокирайки трагична експлозия“, поясни Клименко.

Полицията е открила още 5 такива невзривени гранати в апартамента на Частяков. Те ще бъдат изпратени за експертиза.

Освен това служителите на реда са открили военния, подарил фаталния подарък. Офисът му вече е претърсен и са иззети още 2 подобни гранати. В момента продължават първостепенните следствени действия.

"Призовавам да не разпространявате неофициална информация. Досъдебното производство продължава, изчакайте официалните заключения от разследването“, подчерта министърът.

Източник на УНИАН от правоохранителните органи уточни, че гранатите са част от "подаръчен комплект“, който неговият колега полковник Тимченко му е подарил за рождения ден. Той вече е дал показания пред органите на реда, че сам е решил да направи подобен подарък, като в дървена кутия е сложил бутилка уиски Black Label и 6 гранати.

Това са потвърдили трима свидетели, пред които полковникът е поднесъл подаръка. Отбелязва се, че по време на това Тимченко дори се е обърнал към Частяков с думите: "Трудно е да те изненадам - ​​затова давам бойни гранати и бутилка добро уиски“.

Събеседникът на УНИАН предполага, че Частяков е приел това като шега, тъй като впоследствие е взел децата от училище и е започнал да подрежда подаръците. Бил уверен, че в кутията има не бойни гранати, а чаши със специфична форма.

Тимченко запазил две гранати за себе си. 

Трагедията в Чайки край Киев стана вечерта на 6 ноември. В един от апартаментите на жилищния комплекс е избухнал взрив, в резултат на който е загинал военнослужещ, а синът му е тежко ранен. Впоследствие стана известно, че загиналият е бил помощник на главнокомандващия на ВСУ - Генадий Частяков.

Самият Валери Залужни по-късно коментира смъртта на своя помощник. По думите му Частяков е празнувал рождения си ден, а в един от подаръците е избухнало неизвестно взривно устройство.

Междувременно в медиите се разпространяват теории, че в един от подаръците на Частяков е бил заложен експлозив. Източник на УНИАН от правоприлагащите органи обаче увери, че с 99,9% вероятност смъртта му е трагичен инцидент.