Военновъздушните сили на САЩ планират да въведат отново в експлоатация летището на тихоокеанския остров, на който са извършени атомните бомбардировки над Япония, тъй като се опитват да разширят възможностите си за базиране в случай на военни действия с Китай, заявява командващият офицер на службата в Тихия океан.

Генерал Кенет Уилсбах, командващ тихоокеанските военновъздушни сили, заяви пред Nikkei Asia в интервю, публикувано тази седмица, че Северното летище на остров Тиниан ще се превърне в "обширно" съоръжение, след като приключи работата по възстановяването му от джунглата, която е обхванала базата, откакто последните военновъздушни части на американската армия са я напуснали през 1946 г.

"Ако обърнете внимание през следващите няколко месеца, ще видите значителен напредък, особено на северното летище на Тиниан", заявява Уилсбах. Военновъздушните сили добавят съоръжения и на международното летище Тиниан в центъра на острова.

Тихоокеанските военновъздушни сили са потвърдили коментарите на Уилсбах пред CNN, но са заявили, че няма официално съобщение по темата.

Тиниан е част от Северните Мариански острови, територия на САЩ в Тихия океан, на около 6 000 км западно от Хавайските острови в Тихия океан. На острова с площ 62 кв. живеят само около 3000 души.

Според доклада на Nikkei, Уилсбах не е посочил срокове, в които летището ще започне да функционира.

Островът има ключово значение във Втората световна война

Тиниан, заедно с близките острови Сайпан и Гуам, заемат важно място в богата история на американските въздушни операции.

По време на Втората световна война и на трите острова се разполагат флотилии от бомбардировачи B-29 Superfortress.

Най-смъртоносната бомбардировка в историята - бомбардировката на Токио на 10 март 1945 г., при която загиват 100 000 души и са ранени един милион, е извършена от самолети B-29, изстреляни от трите острова.

По време на безмилостните бомбардировки на Япония през 1945 г. Норт Фийлд на Тиниан, с четирите си писти с дължина 2400 м и 40 000 души персонал, се превръща в най-голямото и най-натоварено летище в света.