Всички 11 американски суперсамолетоносача са изложени на "сериозен риск", тъй като Русия ги поставя под прицела на хиперзвукови ракети "Циркон", пише EurAsianTimes.

На 21 ноември руският министър на отбраната Сергей Шойгу призова корабостроителниците в страната да строят многоцелеви кораби с високоточни ракетни системи, предназначени за унищожаване на критична инфраструктура и морски цели, включително самолетоносачи и корабни ударни групи.

Ръководителят на руското министерство на отбраната, говорейки на заседание на съвета на военното ведомство, също така призова всички компоненти на стратегическите ядрени сили да бъдат поддържани в постоянна готовност.

В обръщението си генерал Шойгу "деликатно изрази намерението на Русия да приеме предизвикателството, отправено от нагло изразеното намерение на американското ръководство да отслаби Русия".

Групите самолетоносачи на САЩ са от ключово значение за поддържането на хегемонията на САЩ и изглежда, че Русия е взела под внимание това. Но задачата пред Русия не е тривиална.

Предизвикателството при унищожаването на самолетоносач

Самолетоносачите действат като ударни групи или като оперативна група, включваща други бойни кораби и кораби за поддръжка. Самолетоносачът обикновено е оборудван с многопластова система за защита, която включва системи за близкобойно оръжие (CIWS), ракети със среден обсег и системи за противовъздушна отбрана с голям обсег.

Освен това другите военни кораби в групата или оперативните групи разполагат с различни оръжейни системи за противовъздушна отбрана, които допринасят за цялостната защита.

По време на операции въздушното пространство около групата самолетоносачи се наблюдава денонощно от платформи AEW&CS, разположени на самолетоносача.

Дозвуковите крилати ракети, като "Калибр", не представляват заплаха за самолетоносача. Те лесно се откриват и унищожават много преди да се доближат до групата самолетоносачи, дори и в случай на атака с наситено действие.

Корабни противосамолетни средства на руските ВМС

Понастоящем корабите на руския флот разполагат само с една оръжейна система, предназначена за потапяне на американски самолетоносачи - ракетата П-700 "Гранит".

"Гранит" с тегло 7000 кг е гигант със 750-килограмова бойна глава с мощност 500 хил. тона. Тя може да лети със скорост до 1,6 Маха на малка височина и над 2,5 маха на голяма височина. "Гранит" може да бъде въоръжен и с термоядрена бойна глава. Максималният обсег на действие е 625 км.

Едно-единствено попадение на "Гранит", дори с конвенционална бойна глава, най-вероятно ще парализира самолетоносач.

Тежките управляеми ракетни крайцери/бойни кораби от клас "Киров" на руския флот са въоръжени с ракетата "Гранит". Ядрените крайцери имат пълна водоизместимост от 28 000 т и могат да носят комплект от 20 x ракети П-700.

В момента обаче в руския флот са в експлоатация само два крайцера от клас "Киров" - "Пьотр Великий" и "Адмирал Нахимов". Като се има предвид малкият брой руски кораби, въоръжени с ракети "Гранит", местоположението им ще бъде известно на ВМС на САЩ по всяко време.

Бойният радиус на многоцелевите изтребители F/A-18C/D Hornet, базирани на самолетоносач, е приблизително 300 морски мили с вътрешно гориво. Когато е оборудван с външни резервоари за гориво или с възможност за зареждане във въздуха, радиусът на действие на самолета може да бъде увеличен.

По този начин няма шанс руски боен кораб да се приближи до авионосна група в обсега на изстрелване на ракета "Гранит".

Ракета П-800 "Оникс

Руските ракети П-800 "Оникс" притежават висока свръхзвукова скорост и маневреност, за да пробият защитата на самолетоносачна група, и са разположени на много военни кораби и подводници.

Въпреки това 300-килограмовата им бойна глава е много по-малка от 750-килограмовата бойна глава на "Гранит". Изходът от сблъсък между кораб на руските ВМС, въоръжен с ракети "Оникс", и авионосна група на ВМС на САЩ ще зависи от конкретните обстоятелства, от контрамерките, използвани от авионосната ударна група, и от успеха на пробива на ракетата през защитата на самолетоносача.

Дори в случай на неблагоприятен резултат вероятността един или дори няколко удара с ракети "Оникс" да потопят самолетоносач е минимална.

Вярно е, че броят на руските кораби, въоръжени с ракети "Оникс", се изчислява на десетки, но тогава ВМС на САЩ поддържат 11 ударни групи самолетоносачи! Освен това остава предизвикателството да се доближи самолетоносачна група в обхвата на изстрелване на "Оникс".

Освен това руският флот разполага с много подводници, въоръжени с ракети "Оникс", които представляват добра степен на заплаха за американските самолетоносачи - ако местонахождението им не е известно на САЩ.

Алтернативата на "Гранит"

Връщайки се към думите на генерал Сергей Шойгу в обръщението му към съвета на военното ведомство - малко вероятно е той да е имал предвид ракетата "Оникс" по време на обръщението си.

Ракетата "Гранит" трябва да бъде заменена като предпочитан убиец на руските военноморски сили за самолетоносачи с хиперзвуковата крилата ракета 3М22 "Циркон". "Циркон" може да достигне скорост до 8 маха и да поразява цели на разстояние до 500-1000 км.

За разлика от високоскоростните свръхзвукови ракети "Гранит" и "Оникс" хиперзвуковата "Циркон" ще бъде почти невъзможна за прихващане от противовъздушната отбрана на авионосните групи.

Смята се, че "Циркон" ще има бойна глава с тегло между 300 и 400 кг. Въпреки това значително по-високата му скорост ще го направи също толкова разрушителен, колкото и "Гранит". Ударът на "Циркон" също вероятно ще може да осакати самолетоносач.

Военни кораби по проект 22350

Фрегатата от проект 22350 "Адмирал Головко" ще бъде първият военен кораб на руския флот, който ще бъде оборудван с хиперзвукови ракети "Циркон". Бойният кораб е оборудван с Установки за вертикален пуск (УВП) 3С14 , които могат да се използват за изстрелване на противокорабни крилати ракети "Калибр", "Оникс" или "Циркон".

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви пред съвета на военното ведомство, че "Адмирал Головко" преминава през държавни изпитания.

По-рано, на 31 март, руското Министерство на отбраната съобщи, че "Адмирал Головко" е пристигнал в главната база на Северния флот, за да проведе заводски ходови изпитания и държавни тестове, както и пробни стрелби на полигоните за бойна подготовка на флота в Баренцово море.