Почти половината от населението на Украйна - 40% - се идентифицират в една или друга степен като европейци. Това съобщи фондация "Демократични инициативи на Илк Кучерив“, позовавайки се на резултатите от национално социологическо проучване, проведено от 15 юни до 20 юни 2024 г. съвместно със социологическата служба на Център Разумков, предава УНИАН.

В същото време се отбелязва, че по-голямата част от анкетираните (53%) все още не се чувстват европейци или се чувстват като тях в малка степен (вероятно не или не).

Както обясняват социолозите, това може да означава, че процесът на интеграция в европейската общност все още не е завършен и много украинци все още не се свързват с европейската култура и ценности.

В доклада се отбелязва, че най-високата европейска самоидентификация е характерна за жителите на Западна Украйна, както и тези, които общуват в семейството на украински.

Според "Деминициативи“, Европейският съюз за мнозинството украинци се свързва с онези положителни аспекти, които поради войната са по-малко постижими на територията на Украйна: свобода на пътуване, обучение и работа навсякъде в рамките на ЕС (49%), качество на живот за бъдещите поколения (44 %), икономически просперитет (39 %), социална сигурност (35 %), демокрация (34 %), мир (33 %).

Някои респонденти обаче свързват ЕС с негативни явления, като загуба на културна идентичност (9%), бюрокрация (7%), безработица (6%).

Проучването е проведено по метода лице в лице; бяха проучени мненията на 2016 респонденти от различни региони на Украйна (в територии, контролирани от правителството на Украйна и в които не се водят военни действия) на възраст 18 години или повече. Теоретичната грешка на извадката не надвишава 2,3%.