Италианският юрист, бивш сенатор и депутат Джузепе Консоло е издъхнал на 76-годишна възраст, съобщава столичният ежедневник Corriere Roma.

Консоло е адвокат на Сергей Антонов – един от тримата обвиняеми, заедно с двама българи, в подготовката на атентата на 13 май 1981 година срещу папа Йоан Павел II на площада "Свети Петър“ във Ватикана. Процесът започва през 1985 година и завършва през март следващата година с оправдаването на Антонов.

Впоследствие той издава книгата "Атентатът срещу папата - истинската история“, в която разказва за атентата срещу папата и "българската следа“.

Роден Неапол, но римлянин по душа, Консоло е сенатор от 2001 година. Женен е за принцеса Наталия Николаевна Романова и е баща на известната актриса Николета Романова.

Собственик е на една от най-големите адвокатски кантори в Италия. Доцент е по конституционно право в Юридическия факултет на университета "Луис Гуидо Карли“. През 60-те години на миналия век се занимава и със състезателно плуване, като се нарежда сред десетте най-добри италиански плувци.