Първичните избори за президент на САЩ на Демократическата и Републиканската партии се проведоха в Ню Хемпшир на 23 януари. CNN представи резултатите от изборите на двете партии.

Настоящият президент на САЩ Джо Байдън води в първичните избори от Демократическата партия. До момента за него са гласували 67,5% от избирателите. На второ място е Дийн Филипс, който получава 19,3% от гласовете.

Ню Хемпшир наруши правилата на Националния комитет на Демократическата партия, като запази първичните си избори, но няма да бъдат излъчени делегати от първичните избори в щата и президентът Джо Байдън не се появи в бюлетината. Но имаше организирани усилия на негови привърженици, насърчаващи избирателите да впишат от името на Байдън.

Доналд Тръмп в момента е начело на Републиканската партия. Той спечели 54,4% от гласовете и изпревари своя опонент Ники Хейли с около 25 000 гласа.

За Хейли са гласували 43,6% от избирателите.

Първичните избори са първични избори в САЩ, при които избирателите избират кандидати за президент от една или друга партия. Предварителните избори се провеждат във всеки щат на САЩ.

Първичните избори обикновено се провеждат няколко месеца преди общите избори, които са през ноември. Резултатите от тях определят кой ще представлява двете партии на основните избори.

Ако никой кандидат не получи абсолютно мнозинство от гласовете, се провежда втори тур на предварителните избори. Двамата кандидати, получили най-много гласове на първи тур, влизат във втори тур.

Президентските избори в САЩ са насрочени за 5 ноември 2024 г. В тях участват двете основни политически партии на САЩ: Демократическа и Републиканска.

"Това е голяма победа, заяви Доналд Тръмп на среща с поддръжници.

"Спечелихме ги и за мен това е специално място. Много е важно", добави Тръмп.

Единственият му съперник за републиканската президентска номинация Ники Хейли призна поражението си в Ню Хемпшир.

Републиканците ще разпределят гласовете на 22 делегати след резултатите от първичните избори в този щат. Републиканската партия ще обяви официално името на своя кандидат за президент на САЩ на 15 юли на конгрес в Милуоки (Уисконсин).