В рамките на заседание, насрочено за сряда, 31 януари, Европейската комисия планира да одобри удължаването на преференциалния търговски режим с Украйна за периода до юни 2025 година, но с промените, поискани от Полша, съобщава RMF.

В понеделник в Брюксел бе одобрено проектоспоразумение, което ще бъде внесено в Европейската комисия на 31 януари. То предвижда връщане на квотите за внос на украинска захар, птиче месо и яйца в ЕС, каквито не са включени в сегашното споразумение. За съответното са настояли полският министър на земеделието Чеслав Секерски и еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски, също поляк.

Освен това Войчеховски също ще се опита да постигне по-благоприятен базов период за изчисляване на квотите за Полша, допълва медията.

Проектоспоразумението предвижда и два защитни механизма: единият за нормални, а другият за непредсказуеми пазарни колебания.

Извънредният механизъм може да бъде задействан дори от една държава, а решението за спиране на прекомерния внос ще бъде взето по-бързо, защото Европейската комисия ще отговаря за това и няма да има нужда от съгласието на всички страни от ЕС, обяснява медията.