Земетресение с магнитуд 3.6 по скалата на Рихтер и на дълбочина от едва 2 километра бе регистрирано в кратера на супервулкана Кампи Флегрей на 11 километра север-северозападно от центъра на Неапол, съобщава Instituto Nazionale di Geofisica e Vulcanologia.

Флегрейските полета (на италиански: Campi Flegrei) е голям калдерен вулкан западно от Неапол, Италия. Той е част от Кампанската вулканична дъга, която включва планината Везувий, около 9 км източно от Неапол.

През последните дни са силно активни и другите два италиански вулкана. Етна, в Сицилия, изригва с голяма честота и сила в последните дни. Висока активност показва и Стромболи, на Еолийските острови край Сицилия.

Кампи Флегрей се счита за един от най-опасните вулкани в света заради това, че кратера му е гъсто заселен. Равнината, която се простира на 200 километра под Неаполитанския залив и островите Капри и Иския до покрайнините на град Неапол, е гигантска калдера или падина, оставена от супервулкан преди около 2 милиона години .

Последното голямо изригване на Кампи Флегрей е през 1538 г. и създава нова планина в залива. Сеизмичната активност в района се засилва от декември 2022 г. според италианския Национален институт по геофизика и вулканология (INGV) и експертите се опасяват, че вулканът може да се събуди отново след поколения в покой.

Гъсто населеният регион, който е на по-малко от 50 километра от Везувий, е предразположен към сеизмичен феномен, известен като брадисеизъм, дефиниран от цикли на издигане и постепенно понижаване на земята. Последният път, когато в региона имаше подобна активност, беше през 1984 г., когато земята се издигна с 3,5 метра, преди да започне бавно спускане, придружено от сеизмична активност, подобна на това, което се случва в района сега.