Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин ще се срещне с китайския си колега в кулоарите на конференция по сигурността в Индонезия следващата седмица. Не е известно с кого точно ще се срещне Остин, тъй като китайският министър на отбраната Ли Шанфу подаде оставка през октомври и името на новия министър все още не е обявено, отбелязва изданието Nikkei Asia, като се позовава на източник от Вашингтон.

Пентагонът "продължава да вярва във важността на отворените линии за комуникация между американските и китайските военни, включително на най-високо ниво. Знаем, че нашите съюзници и партньори в Индотихоокеанския регион се интересуват от това“, цитира изданието думите на представителя на американското военно ведомство.

По данни на редакцията Пентагонът е поискал да среща между министрите на отбраната на САЩ и Китай. Остин трябва да вземе участие в конференция на министрите на отбраната на страните от формата АСЕАН+ в Джакарта, която ще се проведе на 16 ноември. Очаква се и Китай да изпрати делегация. Анализатори смятат, че Китай едва ли ще обяви назначаването на нов министър на отбраната преди срещата в Индонезия.

"Със сигурност можем да кажем, че Остин предложи да се проведе среща с министъра на националната отбрана на Китай. Въпросът за Китай е дали възнамерява да изпрати своя министър на националната отбрана на срещата“, подчертава събеседникът на редакцията.

На 7 ноември на брифинг за чуждестранни журналисти бяха дадени уверения, че САЩ продължават да работят по организирането на среща между американския президент Джо Байдън и китайския му колега Си Дзинпин в кулоарите на срещата на върха на АТИС в Сан Франциско в средата на ноември.