Една от средиземноморските страни, която досега оставаше пощадена от горските пожари, обхванали целия район по време на невижданите жеги в последните седмици, също пламна. Почиващи в Кашкайш, съобщиха пред "Фокус“ за възникването на огнище, което е уплашило почиващите с гъст стълб дим в небето над известния курорт край Лисабон.

Иначе, на фона на рекордните температури в Средиземноморието, пожари погълнаха десетки хиляди хектари земя в Италия, Гърция, Турция, Испания, Алжир, Тунис и други страни. Хиляди бяха принудени да изоставят имуществото си, или да спрат своята ваканция заради евакуации в целия регион, най-вече в южната ни съседка.

Пламъците взеха живота на най-малко 34 души в Алжир, а двучленният екипаж на противопожарен самолет загина по време на гасене на огнище на гръцкия остров Евбея.

Местните в Португалия се страхуват да не се повтори ужасът от 2017 година. Най-смъртоносният по news pic 2
©
жар в историята на страната избухна в централния регион Лейрия по време на гореща  вълна през юни. Тогава стихията изпепяваше цели хълмове с борови горички и евкалиптови дървета в продължение на пет дни. Много от 63-мата загинали остават блокирани в колите си, не успявайки да намерят път за бягство от огнения ад.

През октомври с.г. нова серия от смъртоносни пожари избухна в Северна Португалия, отнемайки живота на още 45 души, както и четирима в съседна Испания.