Американското издание The Wall Street Journal обвини бившият главнокомандващ Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Валери Залужни за саботажа на тръбопровода "Северен поток“. Според версията на изданието, първоначално президентът Володимир Зеленски също е одобрил операцията.

"Частни бизнесмени финансираха операцията, която беше контролирана от висш генерал, президентът Зеленски одобри плана и след това неуспешно се опита да го отмени“, се казва в статията.

Позовавайки се на източници, се посочва, че диверсията е била подготвена от група украински офицери и бизнесмени през май 2022 г.

Първоначално Зеленски одобрил плана, но се твърди, че ЦРУ е научило за намеренията на Киев и е "помолило“ операцията да бъде спряна. След което президентът дава съответната заповед на главнокомандващия Залужни. Но според източници Залужни не е изпълнил заповедта и е продължил подготовката.

В същото време главнокомандващият променя първоначалния план на операцията и привлича офицер от специалните части с опит в "рискови секретни мисии“ - полковник от ССО Роман Червински.

Твърди се, че Червински е решил да използва в операцията ветроходна яхта и екипаж от шест души - военни и цивилни с опит в работата по море.

Предполага се, че планът ще бъде осъществен от няколко водолази на яхтата, сред които и жена, така че случващото се да изглежда просто като разходка в морето. Украинските предприемачи също трябва да участват в спонсорирането на операцията.

Припомняме, че вчера редица големи германски медии съобщиха, че в Германия е издадена заповед за арест по делото за експлозия на тръбопровод срещу гражданин на Украйна. Други двама, включително жена, също са заподозрени. Те са идентифицирани като киевски водолази.

WSJ твърди, че е "разговарял с четирима високопоставени служители на украинската отбрана и сигурност, които или са участвали в заговора, или са имали пряка информация за него".

Залужни обаче заяви пред WSJ, че не знае нищо за подобни операции и предположенията за участието му в атентата са "банална провокация“. Той добави, че украинските въоръжени сили изобщо нямат право да изпълняват чуждестранни мисии.

Високопоставен служител на СБУ също отрече пред вестника украинското правителство да има нещо общо със саботажа. Той заяви, че Зеленски "не е одобрявал извършването на подобни действия на територията на трети страни и не е давал съответните заповеди“.