Министърът на отбраната на ФРГ Борис Писториус оглави годишната класация на най-популярните политици в Германия. Това показват данни от проучване, проведено от социологическия институт Insa по поръчка на вестник BILD.

42% от анкетираните са на мнение, че Писториус трябва да има възможно най-голямо влияние в германската политика през новата година, докато 38% са на обратното мнение. Писториус попада в класацията за първи път. Той оглави Министерството на отбраната в Берлин през януари, припомнят от редакцията.

На второ място е министър-председателят на Бавария, председателят на Християнсоциалния съюз (ХСС) Маркус Зьодер. Така 41% от анкетираните биха искали той да има възможно най-голямо влияние, 44% споделят противоположната гледна точка. Нивото на подкрепа за германския канцлер Олаф Шолц пада с 10% в сравнение с проучването от 2022 година и в момента може да разчита едва на 26% от германците.

За 27% от германците вицеканцлерът, министър на икономиката и опазването на климата Роберт Хабек трябва да играе възможно най-голяма роля в политиката, а 29% биха искали подобна роля за Аналена Бербок. И двамата политици събират по-малко подкрепа в сравнение с миналта година (съответно -5% и -7%). Финансовият министър Кристиан Линднер също губи позиции- само 28% от гражданите са за увеличаване на влиянието му върху политиката, 33% са против. Членът на Бундестага Сара Вагенкнехт, която обяви намерението си да основе собствена политическа партия, е подкрепена от 30% от анкетираните (31% през 2022 година).

Анкетата е проведена от 14 декември до 22 декември 2023 година сред 2004 души.