Германия все още не е взела решение относно доставката на Украйна на Taurus, но така или иначе че тези крилати ракети едва ли като цяло могат драстично да променят ситуацията на фронта. Това подчерта министърът на отбраната на ФРГ Борис Писториус на конференцията  NATO Talk, която се провежда в Берлин, предава кореспондент на информационната агенция Укринформ.

"Не мисля, че ракетите ще променят играта“, отбеляза Писториус.

Той потвърди, че няма нищо ново за казване по отношение на трансфера на ракетите и повтори, че Германия не трябва да пренебрегва собствените си интереси , когато предоставя помощ на Украйна . Министърът също така отбеляза, че федералното правителство трябва да проверява всяка стъпка по въпроса за доставката на оръжейни системи и призна, че решенията не са лесни.

"ATACMS, които САЩ предадоха, имат обсег от 160 км, Taurus – 500 км, това е съвсем различна система“, подчерта Писториус.

В същото време той напомни, че в момента Берлин е вторият доставчик на оръжия за Украйна след САЩ, и че "германските оръжия помагат за спасяването на животи и защитават инфраструктурата в Украйна всеки ден“.

Украйна поиска Taurus от Германия през пролетта на тази година, припомня агенцията.