Германия е готова да се превърне в основен стълб за сдържане на руската агресия в Европа. Това увери министърът на отбраната на ФРГ Борис Писториус, съобщава Deutsche Welle.

"За Русия Украйна е само началото. Русия се опитва да подкопае нашето единство, Европейския съюз и НАТО, използвайки хибридни методи. Истинският враг на Путин е нашият свободен и независим, демократичен начин на живот“, изрази увереност германският министър.

Писториус отбеляза, че през 2014 година, след нахлуването на Русия в Крим, други страни "вместо да отговорят на този призив, натиснаха бутона за отлагане на алармата“.

Освен това политикът потвърди плановете на Германия да разположи бригада в Литва до 2027 година, като допълни, че първите военни от Бундесвера ще бъдат изпратени в страната още тази година.

"Осъзнаваме нашата отговорност като централен логистичен център в Европа, който гарантира, че войските могат бързо да се преместят от Атлантическия океан към Източния фланг на НАТО, ако е необходимо... Повече от 35 000 германски войници, 200 самолета, две фрегати и допълнителни сили може да бъдат приведени в оперативна готовност до 2025 година“, обеща Писториус.