Благодарение на радарите и оръжията изтребителите F-16 могат да свалят дронове и ракети, но "всичко това трябва да бъде отработено“,  заяви прессекретарят на ВВС на украинските въоръжени сили Юрий Игнат, цитиран от Gazeta.ua.

"Колко ефективни ще бъдат F-16 е нещо, за което се говори много сега. (Украинските) пилоти практикуват определени тактики във въздушното пространство за противодействие както на дронове, така и на ракети. Изтребителите F-16 разполагат с подходящи радари и авиационни оръжия, способни да поразяват цели като дронове и крилати ракети, но всичко това трябва да се отработи на практика“, заяви представителят на украинските въоръжени сили.

В света няма много практика за прехващане на този тип въздушни цели, но по време на боевете в Украйна "много неща се случват за първи път“, отбеляза той.

"Това включва работа по същите (хиперзвукови) "Кинжал“, крилати и балистични ракети. Следователно всъщност целият свят следи Украйна и затова да се надяваме, че F-16 ще бъдат доста ефективни“, заключи Игнат.

Нидерландия възнамерява да подготви шест допълнителни американски изтребителя F-16 за прехвърляне в Украйна. Общо украинските въоръжени сили ще получат 24 от тези многоцелеви въздушни платформи, съобщи по-рано холандският министър на отбраната Кайса Олонгрен.

F-16 е най-популярният боен самолет в света с широк набор от оръжия. Благодарение на своята многофункционалност и относително ниска цена, F-16 има успех на международния оръжеен пазар. Той е на въоръжение в 24 държави.