Чешкият президент Петр Павел заяви, че не е възможно да си представим Русия и Украйна да преговарят за мирно споразумение, тъй като всички предишни предложения от официална Москва "всъщност са били диктат", който показва по-големи инвестиции в по-нататъшно украинско подчинение, отколкото в траен мир, съобщава The Kyiv Independent.

Докато пълномащабната руско-украинска война навлиза в третата си година, все повече международни лидери призоваха Украйна да започне мирни преговори с Русия, включително папа Франциск и турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Според оценката на президента на Чехия обаче "подобни преговори вероятно няма да успеят".

Руският президент Владимир Путин многократно е заявявал, че целите на пълномащабната инвазия, а именно така наречената "демилитаризация" и "денацификация" на Украйна, не са се променили.

Украйна заяви, че мирните преговори трябва да се проведат въз основа на нейната 10-степенна мирна формула, която включва пълно изтегляне на руските войски от Украйна. Москва отхвърля това предложение.

Документ, получен от Wall Street Journal показва, че предложените от Русия мирни условия за Украйна през 2022 г. ще лишат Украйна от членство в НАТО и ще съкратят армията на страната, оставяйки я трайно уязвима за руската агресия.

Павел заявява, че вместо с преговори, "войната вероятно ще приключи с явна военна победа на едната страна или с окончателно изтощение и на двете страни".

След като френският президент Еманюел Макрон заяви в противоречива реч, че изпращането на западни войски в Украйна не може да бъде "изключено", Павел беше един от малкото европейски лидери, които не отхвърлиха направо това предложение.

Вместо това Павел призова за продължаване на обсъждането на евентуалното присъствие на западни войници в Украйна, като призова страните партньори "да не се ограничаваме там, където не се налага". Той уточни, че не говори за бойни части, а за евентуални мисии за обучение.