Унгарският външен министър Петер Сиярто проведе телефонен разговор с руския външен министър Сергей Лавров, докато унгарският премиер Виктор Орбан беше на среща с украинския президент Володимир Зеленски в Киев, обяви пресслужба на руското министерство на външните работи, цитирана от ТАСС.

Според руското външно министерство разговорът е иницииран от унгарската страна. Според изявлението страните "оцениха високо нивото на руско-унгарския политически диалог“.

В доклада се казва, че страните "подчертаха необходимостта Киев безусловно да гарантира правата на всички национални малцинства, живеещи в страната“.

"Беше подчертано, че двустранното сътрудничество, въпреки изключително трудната международна обстановка, продължава да се развива прогресивно в духа на здравословен прагматизъм и взаимна изгода“, посочва руското външно министерство.

Виктор Орбан, чиято държава започна да председателства ЕС на 1 юли, пристигна в Киев сутринта на 2 юли за необявено посещение. Това е първото му пътуване до Украйна след началото на войната.

Той заяви, че е пристигнал в Украйна почти веднага след началото на унгарското председателство на Съвета на Европейския съюз, за ​​да разбере по-добре как да помогне на украинската държава.

След разговорите в Киев Зеленски и Орбан се договориха да работят по споразумение за двустранните отношения, което да разреши двустранните проблеми.

Освен това по време на преговорите Орбан прокарва идеята за спешно примирие, която е включена във всички мирни планове, но не настоя за това.

В същото време от Кремъл заявиха, че не очакват нищо от посещението на унгарския премиер Виктор Орбан в Киев.