Министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто ще проведе среща с министъра на външните работи на Украйна Дмитрo Кулеба в Ужгород; украинското МВнР потвърди, че тя ще се проведе и с участието на ръководителя на президентската канцелария Андрий Йермак, планирана е за 29 януари, пише "Украинская правда“.

"Ако всичко върви добре, има потвърдена дата 29 януари, ще се срещнем с нашия украински колега, министър Кулеба в Ужгород, за да видим дали среща на високо ниво може да помогне на ситуацията“, заяви Сиярто.

По думите му, страните ще обсъдят, наред с други неща, подготовката за срещата между премиера Виктор Орбан и украинския президент Володимир Зеленски.

Той припомни, че е имал разговор с ръководителя на канцеларията на президента на Украйна Андрий Ермак, по време на която е казал, че срещата на Зеленски с Орбан би имала смисъл, "ако може да доведе до резултати“.

Говорителят на външното министерство на Украйна Олег Николенко потвърди, че на 29 януари в Ужгород е насрочена среща на унгарския външен министър Петер Сиярто с външния министър Дмитрий Кулеба и ръководителя на президентската канцелария Андрий Ермак.

"Ключовите теми ще бъдат организирането на среща между украинския президент Володимир Зеленски и унгарския премиер Виктор Орбан за насърчаване на важни решения за Украйна в Европейския съюз и цялостното развитие на двустранните отношения“, поясни  Николенко.

По-рано от канцеларията на президента на Украйна заявиха, че евентуални преговори с унгарския премиер Виктор Орбан могат да обхванат широк спектър от двустранни отношения.

Както е известно, Унгария и Украйна почти не са имали контакти на високо ниво след пълномащабното нахлуване на Русия през февруари 2022 г., но те се засилиха на различни нива през последните седмици.

По-рано Зеленски заяви, че по време на кратка среща в Аржентина е помолил Орбан да посочи поне една причина Украйна да не е в ЕС.