Унгарският външен министър Петер Сиярто изрази мнение, че Европейската комисия възнамерява да попречи на нормалното енергоснабдяване на страната му на фона на въпроса за спиране на транзита на руски нефт от Украйна, съобщава РБК-Украйна, позовавайки се на съобщение в X на унгарския министър.

Според първия дипломат на Будапеща, тази политика на Европейския съюз е "саморазрушителна“, а действията на Европейската комисия са "срамни“.

Той също така подчерта, че Брюксел трябва да "защити основните интереси на сигурността на своите страни членки от действията на страна кандидатка“.

 "Фактът, че Европейската комисия открито заяви, че няма да помогне за осигуряването на енергийни доставки за Унгария и Словакия, само задълбочава подозрението, че Брюксел е инструктирал Киев да създаде тези предизвикателства“, казва Сиярто.

Според него унгарското правителство е "работило усилено през последните седмици", за да осигури доставките на петрол за страната както в краткосрочен, така и в средносрочен план.

Сиярто добави, че Будапеща е "близо до завършване на дългосрочно решение за осигуряване на продължаване на петролното сътрудничество с Русия“.

"След приключване на преговорите и необходимите подписи, веднага ще обявим това“, добави той.