Чехия, Полша, България, Румъния и Словакия ще излязат от две банки, създадени по времето на Съвета за икономическа взаимопомощ (СИВ), в които най-голям акционер е Русия, след руската инвазия в Украйна, съобщиха днес техните министерства на финансите в съвместно изявление, цитирано от Ройтерс.

Петте държави казаха също, че се стремят да предотвратят заплахата посредством тези институции Русия да може да заобикаля санкциите и да реализира търговските си интереси.

"В съответствие с вътрешните си процедури и колкото е възможно по-скоро ще вземем мерки за прекратяване на участието си и ще инициираме процедура в съответствие с уставите на банките с цел да постигнем правомерно излизане от тях", се посочва още в съвместното изявление, разпространено от чешкото финансово министерство.

Стъпката последва изявлението на Чехия от петък, че ще излезе от Международната банка за икономическо сътрудничество (МБИС) и Международната инвестиционна банка (МИБ), в което Прага призова и други страни членки на Европейския съюз да направят същото.

"Ние (правителството) предприехме първите процесуални стъпки за излизане от две постсъветски банки - МИБ и МБИС", каза на пресконференция чешкият премиер Петър Фиала и добави: "Тези банки възникнаха още в периода на съществуване на СИВ. Съществува заплаха, че посредством тях Русия ще може да заобикаля санкциите и да реализира търговските си интереси. В актуалната външнополитическа ситуация излизането на Чехия от тези банки е абсолютно необходимо. Радвам се, че към тази наша инициатива се присъединиха и други държави - България, Полша, Румъния, Словакия и Унгария".

"Заради продължаващата и ескалираща, неоправдана, непровокирана и безскрупулна военна агресия от страна на Руската федерация срещу Украйна (...) решихме да предприемем мерки за спиране на участието си в МБИС и МИБ", посочиха петте страни в съвместното изявление.

Базираните в Москва две банки, които преместиха централите си от Будапеща в руската столица през 2019 г., са създадени по времето на СИВ и Съветския съюз, за да улесняват търговията и инвестициите в комунистическия блок. Те продължиха да функционират след разпада на съветския блок.

Страни, членуващи на МИБ, са България, Куба, Чехия, Унгария, Монголия, Румъния, Русия, Словакия и Виетнам, показва сайтът на банката. Уставният капитал на банката е 1,9 млрд. евро (2,1 млрд. долара) към октомври 2021 г. Полша излезе от МИБ през 2000 г.

Държавите, членуващи в МБИС, включват България, Чехия, Монголия, Полша, Румъния, Русия, Словакия и Виетнам, а уставният й капитал възлиза на 749 млн. евро към септември 2021 г.

Редакция и превод: БТА