Опитите за продължаване на т.нар. зърнена сделка без участието на Русия ще доведат до рискове, тъй като зърненият коридор е в непосредствена близост до зоната на военни действия и дори се използва от самия Киев за военни цели. Това подчерта пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, коментирайки предложението на украинската страна към Турция за продължаване износа на зърно от Украйна, въпреки спирането на участието на Русия в инициативата, предава ТАСС.

Според Песков този въпрос "има нужда от коментар“ от страна на руските военни, тъй като става дума за зона, непосредствено съседна на зоната на бойните действия. "И без подходящи гаранции за сигурност там възникват определени рискове. Следователно, ако нещо се обработва без Русия, тогава тези рискове трябва да се вземат предвид. Тук не можем да кажем колко и кои страни са готови да поемат тези рискове“, отбеляза говорителят на руския президент.

"Дори да вземем тази зона за изпълнение на зърнената сделка, вече не е тайна за никого, очевиден факт е, че тя се използва от режима в Киев за военни цели. Това е много важен аспект, който трябва също да не бъде забравян“, добави Песков.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви по-рано, че е изпратил официални съобщения до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш и турския си колега Реджеп Тайип Ердоган с предложение за продължаване на зърнената сделка или еквивалента й в тристранен формат без участието на Руската федерация.