"Руският президент Владимир Путин и членовете на мисията за мир в Африка ще излязат със съвместно изявление след преговорите за Украйна, които се подготвят в момента". Това съобщи прессекретарят на руския лидер Дмитрий Песков, цитира ТАСС.

"В резултат на тази среща се подготвя кратко съвместно изявление, което веднага щом бъде договорено, ще бъде публикувано “, обяви говорителят на Кремъл.

Преговорите започнаха предишния ден, около единадесет и четвърт. Изказванията на Путин, както и на президента на Южна Африка Сирил Рамапоса, бяха открити, останалите се проведоха при закрити врати. Според Песков срещата е "приключила още около 2 часа сутринта".

Това са вторите подобни разговори през лятото. Първият се състоя на 17 юни в Константиновския дворец. Тогава Путин в частност отбеляза, че Москва не се е отказала да преговаря с Киев и че именно украинските власти са изхвърлили на "бунището на историята“ проектодоговора, парафиран в Истанбул през март 2022 г. На срещата президентът на Руската федерация демонстрира този документ на своите събеседници.