"Кремъл подкрепя думите на президента на САЩ Джо Байдън, че светът има нужда от нов ред, но Москва не е съгласна, че такъв ред може да бъде изграден от Вашингтон". Това е заявил прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков пред репортери, предаде ТАСС.

"Абсолютно сме съгласни с Джо Байдън. Това е рядък случай, когато сме абсолютно съгласни с казаното от него. Наистина светът се нуждае от нов световен ред, основан на напълно различни принципи", е коментирал Песков.

Според Кремъл този световен ред трябва да бъде свободен от опити за концентриране на всички механизми на управление в ръцете на една държава, от опити за налагане на нейната воля и решения на други страни. "И обратното, [трябва да има] световен ред, който се основава на международното право, а не на "правила", който се основава на взаимно уважение, взаимна изгода, ненамеса във вътрешните работи на другия и така нататък, “, е изброил Песков.

Въпреки това, Кремъл не е съгласен с Байдън в друга част от изявлението му. "Байдън имаше още една фраза: "И Съединените щати са в състояние да изградят такъв ред." Тук, в тази част, не сме съгласни“, е подчертал той.

Песков е отбелязал, че САЩ "по един или друг начин, независимо за какъв световен ред говорят, те имат предвид американоцентричен световен ред. "Тоест свят, който се върти около САЩ повече няма да съществува", убеден е представителят на Кремъл.